Grudniowa wizyta Marchwiana
Dodane przez Ela Korzeniowska dnia Grudzień 27 2018 20:33:02
Kolejny miesiąc dobiega końca, zatem czas na raport z przebiegu realizacji następnego tematu projektu: Dobrze jemy ze szkołą na widelcu. Udział w tym całorocznym programie niesie ze sobą naukę o zdrowym stylu życia nierozerwalnie związanym z racjonalnym odżywianiem się. Czego w tym miesiącu dowiedzieliśmy się w tym zakresie, przekonacie się w rozwinięciu i w galerii.
Treść rozszerzona
Co jest dobre dla naszego mózgu? (świetlica nr 8)


Uczniowie świetlicy nr 8 zrealizowali kolejny cykl zajęć żywnościowych z zakresu Szkoły na widelcu. Wykonując plakat „Piramida Dobrego Żywienia”, wskazywali produkty niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Nasz mózg jest niczym komputer, który steruje pracą całego organizmu, dlatego ważne jest, by utrzymywać go w jak najlepszej kondycji. Potrzebuje on energii, a jej najlepszym źródłem są węglowodany zbożowe, które znajdziemy w pełnoziarnistych produktach. Powinniśmy również zapewnić mu odpowiednią ilość białka, którego źródłem są mięso, ryby czy jajka.
Na naszych zajęciach rozmawialiśmy o diecie bogatej w żelazo, magnez, potas i cynk. Świeże warzywa i owoce to kolejne źródło niezbędnych witamin, które sprawiają, że mózg funkcjonuje sprawnie.

Agnieszka Kanar
Magdalena Kasperek
Paulina Matysek
Magdalena Stacharska-Malec

O pomocnikach w kuchni i technikach kulinarnych (klasa 1e)

Wiadomym jest, że mamy przeróżne smaki i co za tym idzie swoje ulubione dania, w różny sposób przygotowywane. Za efekt końcowy w dużej mierze odpowiada technika kulinarna, z jakiej korzystaliśmy oraz produkty, których użyliśmy. Właśnie tym zajmowali się uczniowie klasy 1e realizując kolejny temat Szkoły na widelcu w towarzystwie Marchwiana i Uli.
Pieczenie, gotowanie, smażenie nie było dla nikogo obce, ale blanszowanie wzbudziło szerokie zainteresowanie. Podobnie było z pomocnikami kuchennymi: mikrofala, piekarnik, kuchenka, mikser, to większości z pierwszaków znane urządzenia kuchenne. Inaczej było z blenderem i robotem kuchennym. Dzięki grudniowym zajęciom wszystkie techniki kulinarne i pomocnicy kuchenni zostaną zapamiętane. Plastyczna część spotkania polegała na wykonaniu w grupach z plasteliny: pomocników kuchennych, popularnych w kuchni warzyw i ulubionych ale zdrowych dań. Na koniec liderzy grup prezentowali pozostałym uczestnikom zajęć efekty wspólnej pracy.

Ela Korzeniowska