Dobrze jemy ze szkołą na widelcu
Dodane przez Ela Korzeniowska dnia Kwiecień 27 2018 18:10:41
Mija kolejny miesiąc, zatem czas na relacje z następnego tematu realizowanego przez edukację wczesnoszkolną programu: Dobrze jemy ze szkołą na widelcu. Sięgając pamięcią wstecz…: do tej pory ustaliliśmy: dlaczego jedzenie jest ważne i skąd w ogóle się ono bierze?
Tym razem z kolei zastanawiamy się: dlaczego warto umieć gotować? Zatem o przygodzie w kuchni.
Tak, jak zwykle w rozwinięciu sukcesywnie będą przybywać realizacje tematu w kolejnych klasach.
Zapraszamy.
Treść rozszerzona
3g: Nasza książka kucharska
Co można zrobić z jedzeniem?, czyli poznanie technik kulinarnych, to kolejny temat zajęć związanych ze zdrowym żywieniem. Uczniowie klasy 3g realizacje tego materiału rozpoczęli od obejrzenia filmu edukacyjnego z Marchwiakiem w roli głównej oczywiście. Tym razem nasz kulinarny przyjaciel robił omlet z warzywami. Zanim jednak zaczął gotowanie na całego, wyjaśnił dzieciom, czym w ogóle są techniki kulinarne. I choć pieczenie, gotowanie i smażenie, nie było trzecioklasistom obce, to jednak blanszowanie większość z nich naprawdę zaskoczyło.
Przygotowywanie omleta, wzbudziło u uczniów wiele emocji. Jakie to dobre, ale bym zjadł, moja mama robi takie dobre omlety… - słychać było z każdej strony.
Właśnie dlatego kolejnym etapem naszego spotkania wokół zdrowego żywienia, było przygotowanie klasowej książki kucharskiej, w której uczniowie przedstawili swoje ulubione potrawy w postaci ilustracji.
Na koniec zastanawialiśmy się: czy warto samemu udzielać się w kuchni? I doszliśmy do wniosku, że nie tylko warto, ale nawet jest to bardzo wskazane, bo daje nam możliwość pełnej kontroli tego, co jemy. Oczywiście samodzielne gotowanie jest świetną sprawą i bezpieczną zabawą, ale tylko pod opieką dorosłych. Szczerze polecamy!
Ela Korzeniowska
3f: Szczypiorek, ziemniaki, kapusta i książka kucharska
Najbardziej ulubione dania i przepisy na nie, to także część działań klasy 3f, która w swoich zbiorach ma Książkę kucharską własnego autorstwa.
Poza nią ci trzecioklasiści swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali w jeszcze inny sposób. Tym razem bardziej praktyczny. Najpierw na klasowym parapecie doglądali rosnącego szczypiorku, a następnie, pod czujnym okiem wychowawcy przygotowali z niego twarożek, który z apetytem skonsumowali. Równie pysznie smakowały inne kanapki wykonane przez uczniów klasy 3f: tak kolorowe, bo z tyloma warzywami i tak pachnące, że naprawdę trudno było przejść obok nich obojętnie.
Kolejny raz swoje umiejętności w tym zakresie trzecioklasiści zaprezentowali w czasie Dni Otwartych częstując przybyłych mini kanapeczkami z twarożkiem z własnego szczypiorku. Ależ było pysznie!
Równie smacznie było podczas innych zajęć promujących zdrowe żywienie, a mianowicie w czasie Dnia Gotowanego Ziemniaka.
Uczniowie 3f dodatkowo szatkowali i kisili kapustę. Różnorodność działań kulinarnych naprawdę się chwali. Przekonajcie się sami w galerii.
EK
1d: Pyszne kanapki
Uczniowie klasy 1d w ramach udziału w Ogólnopolskim programie „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu” przygotowywali w klasie pyszne kanapki z wykorzystaniem różnych zdrowych produktów spożywczych. Podczas zajęć dzieci chętnie opowiadały o tym w jaki sposób pomagają rodzicom w tworzeniu zdrowych, domowych posiłków.
Agnieszka Bonecka