Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 38
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Grudniowa wizyta Marchwiana
Uczniowie świetlicy nr 8 zrealizowali kolejny cykl zajęć żywnościowych z zakresu Szkoły na widelcu. Wykonując plakat „Piramida Dobrego Żywienia”, wskazywali produkty niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Nasz mózg jest niczym komputer, który steruje pracą całego organizmu, dlatego ważne jest, by utrzymywać go w jak najlepszej kondycji. Potrzebuje on energii, a jej najlepszym źródłem są węglowodany zbożowe, które znajdziemy w pełnoziarnistych produktach. Powinniśmy również zapewnić mu odpowiednią ilość białka, którego źródłem są mięso, ryby czy jajka.
Na naszych zajęciach rozmawialiśmy o diecie bogatej w żelazo, magnez, potas i cynk. Świeże warzywa i owoce to kolejne źródło niezbędnych witamin, które sprawiają, że mózg funkcjonuje sprawnie.
Agnieszka Kanar
Magdalena Kasperek
Paulina Matysek
Magdalena Stacharska-Malec
Wiadomym jest, że mamy przeróżne smaki i co za tym idzie swoje ulubione dania, w różny sposób przygotowywane. Za efekt końcowy w dużej mierze odpowiada technika kulinarna, z jakiej korzystaliśmy oraz produkty, których użyliśmy. Właśnie tym zajmowali się uczniowie klasy 1e realizując kolejny temat Szkoły na widelcu w towarzystwie Marchwiana i Uli.
Pieczenie, gotowanie, smażenie nie było dla nikogo obce, ale blanszowanie wzbudziło szerokie zainteresowanie. Podobnie było z pomocnikami kuchennymi: mikrofala, piekarnik, kuchenka, mikser, to większości z pierwszaków znane urządzenia kuchenne. Inaczej było z blenderem i robotem kuchennym. Dzięki grudniowym zajęciom wszystkie techniki kulinarne i pomocnicy kuchenni zostaną zapamiętane. Plastyczna część spotkania polegała na wykonaniu w grupach z plasteliny: pomocników kuchennych, popularnych w kuchni warzyw i ulubionych ale zdrowych dań. Na koniec liderzy grup prezentowali pozostałym uczestnikom zajęć efekty wspólnej pracy.
Ela Korzeniowska