Nawigacja
DEUTSCH PLUS
insta.ling
Aktualnie online
Gości online: 32
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Użytkowników online: 0
Łącznie użytkowników: 20
Najnowszy użytkownik: Dorota Ziolkowska-Zych
Certyfikaty
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk
mgr Marta Martyniuk
Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz
mgr Anna Trochimowicz
Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400
Dyrekcja
Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik
mgr Iwona Wąsik
Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000
Ciekawostki Marchwiana
W tym roku szkolnym do ogólnopolskiego programu "Dobrze jemy ze szkołą na widelcu" dołączyła się świetlica nr 8. Uczniowie klas 2, 3 oraz 4 zostają wdrażani do zasad zdrowego żywienia. Wiadomo, że prawidłowe żywienie decyduje o zdrowiu dziecka i prawidłowym jego rozwoju. Nawyki żywieniowe należy wpajać dzieciom od najmłodszych lat, wie o tym każdy z nas. Zdrowe warzywa i owoce to podstawa dla naszych uczniów.
Agnieszka Kanar
Drugie spotkanie z bohaterami programu było równie ciekawe jak pierwsze. Tym razem Marchwian zaskoczył nas informacjami dotyczącymi możliwości jedzenia roślin rosnących na łące i w parku. Przykładem może być jarzębina, kwiaty koniczyny, a nawet żołędzie. Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić, bo nie wszystkie nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego nigdy nie próbujcie nic jeść bez wiedzy rodziców.
Realizując drugi temat Szkoły na widelcu, uczniowie klasy 1e, obejrzeli film z udziałem Marchwiana i Kuby, którzy gotowali domowy makaron. Dzięki temu wiemy, jak go zrobić. Poza tym rozważaliśmy, skąd jeszcze mamy jedzenie i stworzyliśmy plakaty z okazami żywności z sadu, pola, ogrodu i sklepu. Na koniec nauczyliśmy się, jak układać sztućce na talerzu po skończonym posiłku, by poinformować twórcę posiłku, czy nam smakował. Ta wiedza została przez pierwszaków przyswojona na 6, na drugi dzień na stołówce szkolnej idealnie układali sztućce, komunikując, że skończyli albo że było wyśmienite.
Ela Korzeniowska