PHP-Fusion Powered Website

Certyfikaty




Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Marta Martyniuk

Pn 1200 - 1500
Wt 1200 - 1400
Śr 730 - 915
Cz 1200 - 1315
Pt 900 - 1200 filia

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Anna Trochimowicz

Pn 730 - 1000
Wt 1000 - 1200
Śr 1100 - 1300
Cz 730 - 900
Pt 1100 - 1400

Dyrekcja

Wicedyrektor
mgr Iwona Wąsik

Pn 1000 - 1200
Wt 730 - 1100
Śr 1300 - 1500
Cz 1300 - 1400
Pt 730 - 1000

„Podbasenie” szykuje zapasy na zimę

Klasy 1-3Kiszona kapusta od dawna była chętnie spożywana, gdyż jej uprawa była prosta i tania. Potrawy
z kapusty dodawały zdrowia i sił.
Dzięki panu Wiesławowi Bednarczykowi – wychowawcy klasy 3 „f” - wszystkie dzieci uczące się na „podbaseniu” miały okazję zobaczyć jak szatkuje się kapustę szatkownicą skrzynkową. Pan Wiesio barwnie opowiadał o rytuale przygotowywania główek kapusty, o beczkach wyparzanych wrzątkiem, szatkowaniu, ubijaniu kapusty bosymi stopami lub drewnianym ubijakiem i przechowywaniu beczek
z kiszącą się kapustą w piwnicach.
Uczniowie z ciekawością słuchali i oglądali szatkowanie. Chętnych do pomocy było wielu, ale to ciężka
i niebezpieczna praca dla niewprawionych dzieci.
Niestety, nie udało się zakisić poszatkowanej kapusty, gdyż została ze smakiem zjedzona przez uczniów i ich wychowawców.
Wygenerowano w sekund: 0.01
18,815,814 unikalne wizyty